Wilmkebreek geschiedenisboekje beschikbaar.

Download hier het geschiedenisboekje over de Wilmkebreek , dat is samengesteld en aangevuld door Henk Heubers op basis van het oorspronkelijke boekje van D.H. de Goede.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.wilmkebreek.nl/index.php/2012/06/wilmkebreek-geschiedenisboekje-opnieuw-beschikbaar/

Ecologisch onderzoek Kadoelerscheg

Donderdag 21 november is het rapport over het ecologisch onderzoek in de Kadoelerscheg gepresenteerd.

’s Middags is het rapport officieel overhandigd aan Brahim Abid, de stadsdeelvoorzitter.

’s Avonds, in een overvol clubhuis in volkstuinpark de Bongerd, hebben buurtgenoten, stadsdeelcommissieleden, stadsecologen en andere belangstellenden genoten van Tello, Henk en Koen met hun verhaal ‘Op weg door de Scheg’ en geboeid geluisterd naar de presentatie door Natuurlijke Zaken van de belangrijkste punten uit het rapport.

Foto’s van de gebeurtenissen op 21 november en het rapport zijn te vinden op de website van de Kadoelerscheg. Een digitale versie van het rapport ‘Kadoelerscheg, een groene long in Amsterdam-Noord’ is daar ook te downloaden.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.wilmkebreek.nl/index.php/2024/11/ecologisch-onderzoek-kadoelerscheg/

Blog 38 – Knopig helmkruid en zijn gasten

10 augustus 2024

Als ik de twee treden van het terras af stap, groeit er tussen de stenen in het pad een Knopig helmkruid, een onopvallende plant. Maar deze is wel heel gehavend. Bijna elk blad zit vol met rechthoekige gaten.

Knopig helmkruid is voor ons giftig: het werkt op het hart en kan maagproblemen veroorzaken. Veel planten hebben zo hun eigen specifieke afweer tegen vraat en ook de meeste insecten moeten er niks van hebben, behalve dan de nectar uit de bloemen. Toch is het enkele insectensoorten gelukt om met toevallige mutaties door die chemische barrière heen te breken. Zij kunnen wél van de plant eten en hebben nu een rijke tafel gedekt. 

Deukmetselwesp

Knopig helmkruid trekt met zijn kleine, onooglijk bloemetjes opvallend veel insecten aan. Daarom hield ik er eentje de afgelopen weken goed in de gaten. Mijn ervaring is dat er vooral solitaire wespjes op afkomen en dan specifiek metselwespen. Het lijkt wel of de plant voortdurend kleine beetjes nectar afgeeft, want de wespjes blijven de hele tijd in de buurt en bezoeken de bloemen voortdurend. (Tenminste, ik dacht dat het alleen om de nectar ging, maar dat later.) Met een Knopig helmkruid binnen handbereik, heb je een paar weken lang een mooie kans om deze kleine, solitaire en elegante wespen goed te bekijken en te fotograferen. Alleen het op naam brengen is best lastig. Als je nu goed naar de linker foto van de twee Deukmetselwespen kijkt, dan zie je in de eerste gele band op het achterlijf in het midden een klein inhammetje naar beneden: een deukje. Daar komt de naam Deukmetselwesp vandaan. Zij maken met leem nestjes in rietstengels en ook in bijenhotels. (Ook andere wespen en hommels bezoeken de bloemetjes graag.) 

Een vreemde snuiter

Ik ging weer eens rustig zitten op het terras en zag iets vreemds op de knoppen van de plant zitten. Daar heb ik een goede foto met mijn iPhone van gemaakt. (Sinds ik een opzetlens voor mijn smartphone heb, gebruik ik de grote macrocamera op statief veel minder. Met mijn telefoon kan ik nu heel wendbaar en voorzichtig naar een insect toe bewegen. Binnen een bereik van ongeveer tien centimeter kan ik dan al mooie macrofoto’s maken. Ik probeer mijn telefoon dan zo stil mogelijk te houden.) Daarna meteen de foto uploaden op waarneming.nl en de vreemde snuiter blijkt een Donkere helmkruidbladschaver te zijn. Wat een naam! Het is duidelijk te zien dat het om een snuitkever gaat, want de kever had zijn lange, smalle bek diep in een bloemknop zitten. Het onderdeel bladschaver begreep ik alleen niet, dus toch maar even op internet naar bijzonderheden gezocht.

Deze snuitkever lust monofaag alles van de plant, inclusief de bloemen. Ik las dat de larve opvallende vensterachtige gaten in het blad maakt. Dit is dus de schaver, dacht ik en ben opnieuw gaan kijken of die larven ook te vinden waren. En ja hoor! Ik draaide voorzichtig een blad om en daar vond ik een soort snotachtige druppel tegen zo’n aangevreten venster aan. En onder een ander blad vond ik een pop. Erg leuk om zo insecten te vinden die Knopig helmkruid als waardplant nodig hebben.

Maar ik wilde ook weten wie deze snuitkever at, want de aangevreten plant zal dit niet zo fijn vinden. In ‘Gasten van bijenhotels’ van Pieter van Breugel vond ik het antwoord: het vrouwtje van onze Deukmetselwesp en dan specifiek deze soort Symmorphus gracilis verdooft en verzamelt de larven en duwt die in haar smalle nestingang. Ze legt er een eitje bij, metselt een tussenschot en gaat aan de slag met een nieuwe nestcel. In het boek ‘De wesp’ van Seirian Sumner heb ik gelezen dat planten die door insecten en hun larven worden aangevallen, een chemische stof kunnen afscheiden die wespen feilloos kunnen ruiken en herkennen. Zou de plant hier ook op deze manier om hulp vragen?

Helmkruidvlinder

Er zijn nog twee soorten in de buurt die de plant als waardplant nodig hebben. Zo werden er deze zomer in de voedseltuin van het Jacob Groenplantsoen twee rupsen van de Helmkruidvlinder gevonden. Dit is een vrij zeldzame vlinder die meer in het binnenland voorkomt en zich de laatste jaren wat aan het uitbreiden is. Op de website van de Kadoelerscheg kun je hier mee informatie over vinden.

Helmkruidbladwesp

En dan is er nog een bladwesp die afhankelijk is van Helmkruidachtigen, dat is namelijk de Helmkruidbladwesp. Hij heeft opvallend oranje voelsprieten en is dit jaar in de Bongerd gevonden! De rups eet van de plant (en van Koningskaars). Het volwassen exemplaar jaagt op vliegjes en andere kleine insecten.

Ik heb al veel vlinders en bladwespen in de tuin gefotografeerd, maar deze nog niet. Ze mogen hier zo langskomen en zal zorgen dat het helmkruidbedje gespreid is!

Heb je vragen, mail dan naar henk@wilmkebreek.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.wilmkebreek.nl/index.php/2024/08/blog-38-knopig-helmkruid-en-zijn-gasten/

Bezwaarschrift versterking kade Klein Kadoelen

De gemeente Amsterdam heeft op 17 juni 2024 een omgevingsvergunning verleend aan Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor versterking van de kade langs de woonwijk Klein Kadoelen. Omdat er langdurig overlast te verwachten valt voor de buurt en omdat een goedkoper en eenvoudiger alternatief voorhanden is heeft de Vereniging tot Behoud van de Wilmkebreekpolder gemeend een bezwaarschrift in te moeten dienen bij de gemeente Amsterdam.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.wilmkebreek.nl/index.php/2024/07/bezwaarschrift-versterking-kade-klein-kadoelen/

Blog 37 – Vrije jagers

14 juli 2024

Vorige week liep ik door het Kadoelerduin. Het Kadoelerduin? Duinen in Amsterdam? Nee, inderdaad, geen echt duin, maar het lijkt een beetje op een duin. Ik bedoel het gebied zuidelijk van de Kadoelerbreek, tussen de Buiksloterdijk en het Vikingpad. Een deel wordt kort gehouden en daar grazen graag Konijnen. Het is ook een hondenuitlaatveld, dus een beetje oppassen waar je loopt als je door het gebied struint, bijvoorbeeld in een kruidenrijk deel waar veel planten bloeien. Op dit moment kleurt het gebied geel van het Duinkruiskruid. Die trekken nu veel insecten aan. En die trekken weer jagers aan, zoals de Gewone krabspin. De spin op de foto zat helemaal boven in een Duinkruiskruidplant, een beetje verstopt, hij had een prooi gevangen. Ik denk dat de prooi een Gewone pendelvlieg was. 

Geduld

Maar nadat ik thuis een en ander uitgezocht had over deze spin in de Basisgids Spinnen van Caroline Elfferich (KNNV Uitgeverij), las ik dat het een ‘vrije jager’ was. Het is dus een spin die zonder web zijn eten vangt. Krabspinnen zitten heel stilletjes en verstopt boven in een plant of struik, wachten geduldig af tot een prooi hun kant op komt en overvallen die dan. Renspinnen doen hetzelfde, maar die kunnen hun prooi ook nog achtervolgen.

Springspin

Een bekende ‘vrije jager’ is de Schorsmarpissa, een springspin. Hij is overdag actief, soms kom je hem binnenshuis tegen of buiten op een terrastafel. Eigenlijk een aandoenlijk spinnetje met zijn mooie grote ogen. Hij volgt je vinger als je die ervoor heen en weer beweegt; alsof je contact maakt met het beestje. Zij kunnen dus goed zien. En het grappige is dat ze ineens ergens op kunnen springen. Zo vangen ze overigens ook hun prooi. Op de foto zie je een vrouwtje met haar oranjeachtige ‘snor’. Vorig jaar zag ik overdag een ander en heel klein springspinnetje, een Huisspringspin. Deze probeerde zich te verstoppen in de voeg van de buitenmuur.

Spinnen en spuiten

Een andere spin die ik op de buitenmuur vond is de Huismuursluiper (wat een naam!), die weer een bodemjachtspin is. Ik denk dat het deze soort is, want bij de meeste spinnen weet je pas welke soort het is na bestudering van de geslachtsorganen. Ik zag deze sluiper overdag, maar het is eigenlijk een nachtelijke jager. Het is best een groot beest. Zij vangen hun prooi met spinsel aan de ondergrond. Dat doet de Getijgerde lijmspuiter (nog zo’n prachtige naam!) ook, maar dan met lijm/kleefstof. Deze spin heb ik alleen in huis gezien.

Kraamweb

Buiten in de tuin kom je nu geregeld Kraamwebspinnen tegen. Soms zie je een vrouwtje die een enorme eicocon met zich meedraagt. Maar als de jongen gaan uitkomen, bouwt ze een kraamweb en zijn de jongen erbinnen redelijk veilig. Het vrouwtje bewaakt dit nest goed.

Kraamwebspinnen en nog veel meer vind je in de tuin en in en om je huis. Wil je meer weten wat ik allemaal gezien heb in het Kadoelerduin, dan kun je dat lezen op de website van de Kadoelerscheg.

Heb je vragen, stuur dan een bericht naar henk@wilmkebreek.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.wilmkebreek.nl/index.php/2024/07/blog-37-vrije-jagers/

Planten inventarisatie

Op 24 juni hebben we, gelijk met de aquatische inventarisatie, de planten in de polder geïnventariseerd. Het resultaat van de inventarisatie kunt u lezen in het onderliggende verslag.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.wilmkebreek.nl/index.php/2024/07/planten-inventarisatie/

Aquatische inventarisatie

Op 24 juni hebben we, net als in voorgaande jaren, een aquatische inventarisatie uitgevoerd in de sloten van de Wilmkebreekpolder. De resultaten van deze inventarisatie zijn opgenomen in het onderliggende verslag.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.wilmkebreek.nl/index.php/2024/06/aquatische-inventarisatie/

Vogeltellingen Wilmkebreek

We hebben een laatste keer dit seizoen de vogels geteld in de Wilmkebreekpolder, zie hier het voorlopige verslag.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.wilmkebreek.nl/index.php/2024/06/vogeltellingen-wilmkebreek-2/

Slootje vissen een succes

Op woensdagmiddag 12 juni hebben we weer met kinderen en hun (groot)ouders naar waterbeestjes gezocht in de sloot naast de boerderij aan de Kadoelenweg. We hebben de beestjes gevangen, in bakken gedaan, aan alle kanten bekeken, geteld en weer teruggezet in het water. We hadden een grote vangst: 25 tiendoornige stekelbaarsjes (waaronder een joekel van maar liefst 74 mm lengte), een paar grote waterroofkevers, 2 mooie salamanders, en heel veel klein spul. Op waterdiertjes.nl kan je de vangsten van deze dag en van alle vorige keren bekijken. De sloot scoort een mooie 7,3 voor algehele kwaliteit (gemiddeld scoort de sloot in Nederland een 4,4). Een verslag met foto’s wordt naar de kinderen en hun ouders gestuurd.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.wilmkebreek.nl/index.php/2024/06/slootje-vissen-een-succes/

Blog 36 – Brandnetel als waardplant

Ik kom net uit de achtertuin en heb er een paar Grote brandnetels uit getrokken. Ze stonden te dicht tegen het pad. Het waren jammer genoeg wel mooie planten met grote sappige bladeren (op die plek is de aarde waarschijnlijk te rijk aan stikstof). De mooie, maar vervelende bladeren van brandnetels zijn ook nog eens eiwitrijk en dat is ideaal voor rupsen van vlinders, die snel willen groeien. Dat komt omdat brandnetel veel eiwit bevat. Het drooggewicht aan eiwit kan zelfs oplopen tot 40 procent en dat is meer dan van soja! Die komt tot ca 37 procent. 

Voordat ik de plant eruit trek, bekijk ik wel eerst de bladeren goed om te zien of er rupsen en eitjes zitten. Of bij spinsel van dubbelgevouwen bladeren, dan zit er misschien een rups van een Atalanta in. Het is geen lekker klusje en daarom doe ik voor de zekerheid eerst tuinhandschoenen aan. Hele kleine eitjes zal ik waarschijnlijk over het hoofd zien. Maar gelukkig staan er op andere plekken ook nog groepjes brandnetel. 

Viervlekbrandnetelsnuitkever

Het valt mij in de afgelopen jaren op dat er naast vlinders ook nog nachtvlinders en andere insecten dol op brandnetel zijn. Ik heb eens in mijn archief gekeken welke insectennamen er het woord ‘brandnetel’ bevatten en vond er zeven, waarvan sommige echte tongbrekers: de Brandnetelmot, de Bonte brandnetelmot, de Brandnetelbladroller, het Donker brandnetelkapje, de Viervlekbrandnetelsnuitkever, de Brandnetelbladgalmug en de Brandnetelblindwants. En dan zijn er ook nog de eerder genoemde rupsen van dagvlinders die van brandnetels leven, zoals Dagpauwoog, Kleine vos, Gehakkelde aurelia, Atalanta, Distelvlinder en het Landkaartje.

Rupsje-nooit-genoeg

Vooral voor vlinders is het heel handig dat, enerzijds, het volwassen dier goed kan vliegen, bloemen met veel nectar kan vinden en die kan uitzuigen met zijn lange roltong. En geschikte waardplanten kan vinden om haar eitjes af te zetten. En anderzijds de rups, als een zak met een mond en een anus, op een ideale waardplant eigenlijk alleen maar hoeft te eten en te groeien. En dat gaat razendsnel! De rupsen hebben geen last van de brandharen. Ze hebben zich helemaal aangepast aan het gif (oa mierenzuur), dat in de brandharen zit. Maar als wij mierenzuur op onze huid krijgen, dan ontstaan er blaren. Zelfs door mijn tuinhandschoenen heen! Wil je meer weten over brandnetels en vlinders, ga dan naar brandnetelvlinders.

Heb je vragen, mail dan naar henk@wilmkebreek.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.wilmkebreek.nl/index.php/2024/06/blog-36-brandnetel-als-waardplant/

Natuur in de Kadoelerscheg

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.wilmkebreek.nl/index.php/2024/06/natuur-in-de-kadoelerscheg/