Terug naar Fotowedstrijd Wilmkebreekpolder – Foto van het jaar!

Fotowedstrijd September – Thema: “Mist & Dauw”

Het was voor de commissie niet makkelijk om een winnaar te kiezen, er waren zoveel mooie foto’s deze maand.

De winnaars van de maand september zijn:

Eerste prijs: Harald Hooghiemstra – Heel mysterieus en vervreemdend. Mooie compositie met water linksvoor en opgaande zon.

Tweede prijs: Pieter Divendal – De lijn van de sloot en de zon laten je opgaan in het landschap, je bent gelijk in de polder en in de ruimte in de lucht. Prachtige kleuren en de geheimzinnigheid van de mist.

Derde prijs: Harald Hooghiemstra – Mooie kleuren en compositie. Bijzonder hoe de achtergrond deels scherp is en deels verdwijnt in de mist. Door de zichtrichtingen in de foto wordt je blik daarheen meegenomen. Door de richting van de wolken rechtsboven ontstaat een mooi evenwicht.

Inzendingen van de maand September: Thema “Mist & Dauw”

De winnende foto

We houden je maandelijks op de hoogte wie er de mooiste foto van de maand heeft gemaakt en de jury zal dat ook motiveren. In de jury zitten natuurlijk Marga Bögels, Sabine Bekkers (zij beheert de website en heeft al veel foto’s gemaakt) en Henk van Alst (hij is de grafisch ontwerper van de website).

De winnende foto wordt natuurlijk prominent geëtaleerd op de website en vergaart zo eeuwige roem.

Stuur je foto uiterlijk 30 september op naar fotowedstrijd@wilmkebreek.nl en korte tijd later zullen ze te zien zijn op deze pagina

Als je het kunt, verander dan de naam van de foto in jouw naam en geef je naam op in de mail.

Thema

Elke maand heeft een thema, onze vraag is om foto’s met dat thema in te zenden.

Het thema voor september wordt: “Mist & Dauw”

De zomer nadert zijn einde en steeds vaker zullen er mistbanken over de polder hangen, waardoor de polder er helemaal anders uitziet. Laat je inspireren door grazende koeien in de gemaaide polder, zwaluwen met hun jongen op een draad of regendruppels op een spinnenweb.

Tips & Tricks

Natuurlijk willen we jullie ook een handje helpen. Marga Bögels, van de workshop ‘Fotografie met Smartphone’, geeft elke maand advies hoe je met je telefoon of met je professionele camera tot een verrassend resultaat kunt komen.

Als het buiten mistig is denk je niet meteen aan fotograferen. In het verleden heb ik dat wel eens gedaan en het leverde mij grauwe saaie foto’s op. Tegenwoordig probeer ik het goed voorbereid te doen en dat resulteerde in verrassende mysterieuze sfeer foto’s In de polder kennen wij allemaal de grondmist waar boven de koppen van de koeien uitsteken. Dat is soms een hilarisch beeld.

Hierbij wat tips voor bij het thema mist en dauw.

  • De mist blijft jammer genoeg niet al te lang hangen, zet daarom de avond ervoor alles klaar en kijk naar de instellingen van je fototoestel. Een voordeel is dat je storende elementen al kunt verhullen. Ik probeer dat altijd met de Stellingweg flat, dat is een storende afleidende element op de foto.
  • In mist fotograferen is wel een uitdaging. Om bijvoorbeeld een mooie dieptewerking te krijgen kun je objecten op de voorgrond meenemen. De compositie blijft natuurlijk altijd belangrijk om de aandacht van de kijker vast te houden.
  • Voor bloemen met dauw is dit hét moment om deze te fotograferen. We kennen vast allemaal wel de bloemen met dauwdruppels of in een spinnenweb. Ook andere objecten kunnen de waterdruppels verrijken, zoals een waslijn of grassprieten
  • Verkort je sluitertijd en gebruik altijd je statief of zet je camera op een vaste ondergrond. Dit draagt bij aan een scherpe foto.
  • De ISO-waarde kun je verlagen en het effect is dat je dan minder ruis krijgt.
  • Kijk naar de belichting van de foto, want bij mist zijn er veel wit- en grijstinten.
  • De camera kan moeite hebben met het scherpstellen, het beste kun je dan kiezen voor handmatig scherpstellen

Auteursrecht

Als je een foto opstuurt, geef je meteen ook toestemming dat de Vereniging tot Behoud van de Wilmkebreekpolder de foto auteursrechtenvrij mag gebruiken voor de website of voor andere uitingen van de vereniging. We zullen je naam natuurlijk bij de foto vermelden.

Marga, Sabine, Henk

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.wilmkebreek.nl/index.php/fotowedstrijd-wilmkebreekpolder/fotowedstrijd-september-thema-mist-dauw/