Terug naar Fotowedstrijd Wilmkebreekpolder – Foto van het jaar!

Fotowedstrijd maart – Thema macrofotografie

Dit jaar zijn we een fotowedstrijd gestart om goede foto’s van ‘het mooiste poldertje in Nederland’ te verzamelen voor op de website.

Met 14 inzendingen was het aantal inzendingen lager dan in februari, daarom hebben we alleen de winnaar gekozen.

Het thema in de maand maart was macro-fotografie. We vonden de foto van Rolf Wegman de mooiste inzending. Marga: ‘Ik vind de foto van Rolf prachtig. Deze is vervreemdend door zijn kleur en het gebruik van licht’. Proficiat Rolf!

Inzendingen maand maart: Thema macrofotografie

De winnende foto

We houden je maandelijks op de hoogte wie er de mooiste foto van de maand heeft gemaakt en de jury zal dat ook motiveren. In de jury zitten natuurlijk Marga Bögels, Sabine Bekkers (zij beheert de website en heeft al veel foto’s gemaakt) en Henk van Alst (hij is de grafisch ontwerper van de website).

De winnende foto wordt natuurlijk prominent geëtaleerd op de website en vergaart zo eeuwige roem.

Stuur je foto uiterlijk 31 maart op naar fotowedstrijd@wilmkebreek.nl en korte tijd later zullen ze te zien zijn op deze pagina

Als je het kunt, verander dan de naam van de foto in jouw naam en geef je naam op in de mail.

Thema

Elke maand heeft een thema, onze vraag is om voor dat thema en foto’s uit deze maand in te zenden.

Het thema voor de maand maart is ‘macrofotografie’. Van de weidse panoramafoto zoomen we nu in op ‘heel dichtbij’. De langere dagen en sterkere zonkracht zorgen ervoor dat vroegbloeiende planten, struiken en bomen gaan bloeien en sommige insecten, zoals hommels, actief worden. Misschien heb je al een citroenvlinder of dagpauwoog zien fladderen, net ontwaakt uit de winterrust.

(Het insectenblog dat binnenkort verschijnt, zal je meer vertellen hoe je achter de naam van een insect kunt komen.)

Tips & Tricks

Natuurlijk willen we jullie ook een handje helpen. Marga Bögels, van de workshop ‘Fotografie met Smartphone’, geeft elke maand advies hoe je met je telefoon of met je professionele camera tot een verrassend resultaat kunt komen.

Tips voor het maken van macrofoto’s (foto van de maand maart 2021)

Marga heeft een aantal tips op een rijtje gezet om scherpe en mooie macrofoto’s te maken:

Macro wil zeggen dat je een onderwerp van heel dichtbij fotografeert. Je hoeft niet altijd een aparte macrolens te hebben om een bloem of insect van dichtbij vast te leggen. Dat kan ook goed met je telefoon! Het voordeel is dat je deze vrijwel altijd onder handbereik hebt.

  • Om te beginnen is het belangrijk om het goede moment van de dag te kiezen in verband met het licht. De lichtinval op je foto kan veel uitmaken in het scherpstellen van je onderwerp. Te veel licht rond 14.00 uur in de hoogzomer maakt foto’s onscherp, hard en overbelicht.
  • Als je het onderwerp niet scherp krijgt, kun je je camera iets naar achteren houden om het juiste scherptemoment te kiezen.
  • Een 3e tip is om je toestel goed stil te houden, bijvoorbeeld door je armen tegen je lichaam te houden en tussen twee ademhalingen in te klikken. Of laat je hand op een voorwerp in de buurt van je onderwerp rusten.
  • Vervolgens kun je ook kijken of je op je telefoon een mogelijkheid hebt om de camera op HDR-stand te zetten. Er worden dan drie foto’s gemaakt met alle drie een andere belichting. Je telefoon voegt deze foto’s dan samen en zo wordt de beste belichting vastgelegd.

Enkele voorbeelden

Keuze maken bij twee objecten welke je scherp laat zien en welke onscherp zoals deze hommel bij een smeerwortelplant.
Je kunt er ook voor kiezen de hele foto onscherp te houden zoals bij dit komkommerkruid.
Probeer eens een detail van een bloem te fotograferen, zoals hier het hart van de Helleborus orientalis

Auteursrecht

Als je een foto opstuurt, geef je meteen ook toestemming dat de Vereniging tot Behoud van de Wilmkebreekpolder de foto auteursrechtenvrij mag gebruiken voor de website of voor andere uitingen van de vereniging. We zullen je naam natuurlijk bij de foto vermelden.

Marga, Sabine, Marijke, Marina, Marja, Nynke, Tom en Henk

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.wilmkebreek.nl/index.php/fotowedstrijd-wilmkebreekpolder/fotowedstrijd-maart/