De Commissie Natuur organiseert regelmatig een activiteit met een relatie tot de natuur in de Wilmkebreekpolder. Een van die activiteiten, ‘waterbeestjes vangen en onderzoeken’, is bedoeld voor kinderen. De kinderen vangen met schepnetjes kleine waterdiertjes en proberen die op naam te brengen. De laatste keer was op 12 juni 2024. Hierbij een kort verslag.
Het onderzoek
Welke beestje leven er in de sloten van de Wilmkebreekpolder? Op 12 juni gingen 14 kinderen (en hun begeleiders) uit de buurt op onderzoek uit. Onder leiding van experts Koen en Rens van 17 jaar, ook uit de buurt, en leden van de Commissie Natuur van de Vereniging tot Behoud van de Wilmkebreekpolder toverden de kinderen met visnetten een rijkdom aan soorten tevoorschijn. Met prachtige namen als tiendoornig stekelbaarsje, grote spinnende watertor (wel 5cm groot!), posthoornslak, tuimelaar, salamander, en zoetwaterpissebed (een mooi woord voor galgje!). De diertjes werden even in een ‘cuvette’ gezet, een soort aquarium, zodat de kinderen ze goed konden bekijken.
Met een Secchischijf – die je trouwens best makkelijk zelf kunt maken, google maar eens – leerden de oudere kinderen hoe je de diepte en de helderheid van de sloot, en de dikte van de sliblaag kunt meten.
Onder het genot van limonade en koekjes werden alle diertjes geteld (1160, inclusief de watervlooien, verdeeld over 18 soorten) en vertelde Nynke nog wat leuke waterdiertjes-wetenswaardigheden. Bijvoorbeeld: “Wat doet de waterschorpioen met z’n scherpe ‘angel’?” Sommige kinderen zeiden: “Prikken natuurlijk”, maar dat is niet zo. Het antwoord is:
Ademhalen!
Alle gevonden diertjes zijn ingevoerd op de website www.waterdiertjes.nl. Je kan ze daar allemaal terugvinden. En als je zelf nog waterdiertjes vindt, kan je ze daar zelf ook invoeren. Dan kunnen de mensen van de waterschappen, Rijkswaterstaat, IVN en nog veel meer, bijhouden waar het goed gaat met de waterdiertjes en waar niet. In de Wilmkebreekpolder gaat het in elk geval goed met ze, hebben we gezien!