Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft begin november 2022 bij de bewoners van de nieuwe woonwijk Klein Kadoelen een brief in de bus gedaan met als strekking, dat begonnen is met de uitwerking van een plan om de dijk langs de rand van de Wilmkebreekpolder bij Klein Kadoelen te versterken. Deze versterking was eerder, in maart 2021, al aangekondigd. De betreffende dijk vormt de oever van de hooggelegen randsloot, en voorkomt dat water de lager gelegen polder instroomt. Volgens HHNK is de dijk niet hoog genoeg en is de macro-stabiliteit (de stabiliteit van het gehele grondlichaam) problematisch. Bovendien staan er op de hoek van Klein Kadoelen enkele grote bomen op en dicht langs de dijk.

De dijk begint inderdaad zichtbaar zwakke plekken te vertonen: hier en daar is de kruin van de dijk (door afkalving van de oever van de randsloot) erg smal geworden. Wanneer de dijk zou doorbreken of wanneer water over de kruin zou gaan lopen, zou de kerende functie van de dijk verloren gaan. Omdat de randsloot door middel van een open duiker onder de Kadoelenweg door in directe verbinding staat met de Waterlandse Boezem, zou in het extreme geval een grote waterstroom op gang kunnen komen. Gelukkig kan die duiker, indien nodig, vrij eenvoudig worden afgesloten. Een ander positief punt is dat de nieuwe damwand langs Klein Kadoelen diep de grond in gaat, waardoor de grond daarachter goed wordt opgesloten en het grondlichaam van de dijk minder gronddruk ondervindt. Niettemin moet de erosieschade aan de kruin van de dijk wel worden gerepareerd.

Problematisch is dat er enkele bomen op en dicht langs de dijk staan. De wortels van de bomen reiken tot ver in het grondlichaam van de dijk. Wanneer de bomen door wind worden belast oefenen de wortels een flinke kracht uit op de grond. In het geval van een storm zou dit tot grote schade aan de dijk kunnen leiden of zelfs tot een doorbraak wanneer de boom omvalt. Het lijkt dus wel verstandig om die bomen weg te halen.
HHNK heeft in het voorjaar van 2023 een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor versterkingswerkzaamheden aan de dijk ingediend bij de gemeente Amsterdam. De voorgenomen versterking betreft een kruinverhoging in combinatie met een aanzienlijke verbreding van de dijk. Hier is veel extra grond voor nodig. Ter voorkoming van nieuwe erosie zal een beschoeiing (in de vorm van een palenrij met gordingen) langs de oever van de sloot worden aangebracht. Verder zal voor de aanvoer van grond een afrit worden gemaakt, vanaf de Landsmeerderdijk de polder in.
De gemeente vond de ingediende vergunningaanvraag niet volledig en heeft om extra onderbouwend onderzoek gevraagd. Dit onderzoek is inmiddels uitgevoerd en de gemeente heeft op 17 juni 2024 een omgevingsvergunning verleend.
De vereniging heeft in het voorjaar van 2023 een alternatief plan voor de dijkversterkingswerken ontwikkeld en besproken met HHNK. Dit plan houdt in om de duiker onder de Kadoelenweg door, die zorgt voor de watertoevoer naar de polder, afsluitbaar te maken. Op de Algemene Ledenvergadering van 3 april 2023 is uitvoerig op dit alternatief ingegaan, zie de presentatie. HHNK heeft aangegeven niet met dit voorstel mee te gaan. Omdat de werkzaamheden gepaard zullen gaan met veel overlast voor de buurt (vanwege de aanvoer van grond en bouwgeluid) heeft de vereniging gemeend een bezwaarschrift in te moeten dienen bij de gemeente (zie bezwaarschrift). We hebben in de brief ook het alternatief van een afsluitbare duiker voorgelegd. Ons bezwaar is op 9 oktober 2024 op een hoorzitting behandeld. Het bezwaar werd afgewezen met als argument dat de dijk in overeenstemming is met de bepalingen van het nu geldende bestemmingsplan (een ‘gebonden beslissing’).
Inmiddels (voorjaar 2025) zijn de bomen op het dijktalud die in de weg stonden, omgezaagd. Dit is precies voor de vogelbroedperiode gebeurd die loopt van 15 maart tot 15 juli (deze periode is in de ‘gedragscode wet natuurbescherming’ voor waterschappen vastgelegd). HHNK heeft aangekondigd dat in de zomer 2025 met de versterkingswerkzaamheden aan de dijk zal worden begonnen.
