Blog 36 – Brandnetel als waardplant

Ik kom net uit de achtertuin en heb er een paar Grote brandnetels uit getrokken. Ze stonden te dicht tegen het pad. Het waren jammer genoeg wel mooie planten met grote sappige bladeren (op die plek is de aarde waarschijnlijk te rijk aan stikstof). De mooie, maar vervelende bladeren van brandnetels zijn ook nog eens eiwitrijk en dat is ideaal voor rupsen van vlinders, die snel willen groeien. Dat komt omdat brandnetel veel eiwit bevat. Het drooggewicht aan eiwit kan zelfs oplopen tot 40 procent en dat is meer dan van soja! Die komt tot ca 37 procent. 

Voordat ik de plant eruit trek, bekijk ik wel eerst de bladeren goed om te zien of er rupsen en eitjes zitten. Of bij spinsel van dubbelgevouwen bladeren, dan zit er misschien een rups van een Atalanta in. Het is geen lekker klusje en daarom doe ik voor de zekerheid eerst tuinhandschoenen aan. Hele kleine eitjes zal ik waarschijnlijk over het hoofd zien. Maar gelukkig staan er op andere plekken ook nog groepjes brandnetel. 

Viervlekbrandnetelsnuitkever

Het valt mij in de afgelopen jaren op dat er naast vlinders ook nog nachtvlinders en andere insecten dol op brandnetel zijn. Ik heb eens in mijn archief gekeken welke insectennamen er het woord ‘brandnetel’ bevatten en vond er zeven, waarvan sommige echte tongbrekers: de Brandnetelmot, de Bonte brandnetelmot, de Brandnetelbladroller, het Donker brandnetelkapje, de Viervlekbrandnetelsnuitkever, de Brandnetelbladgalmug en de Brandnetelblindwants. En dan zijn er ook nog de eerder genoemde rupsen van dagvlinders die van brandnetels leven, zoals Dagpauwoog, Kleine vos, Gehakkelde aurelia, Atalanta, Distelvlinder en het Landkaartje.

Rupsje-nooit-genoeg

Vooral voor vlinders is het heel handig dat, enerzijds, het volwassen dier goed kan vliegen, bloemen met veel nectar kan vinden en die kan uitzuigen met zijn lange roltong. En geschikte waardplanten kan vinden om haar eitjes af te zetten. En anderzijds de rups, als een zak met een mond en een anus, op een ideale waardplant eigenlijk alleen maar hoeft te eten en te groeien. En dat gaat razendsnel! De rupsen hebben geen last van de brandharen. Ze hebben zich helemaal aangepast aan het gif (oa mierenzuur), dat in de brandharen zit. Maar als wij mierenzuur op onze huid krijgen, dan ontstaan er blaren. Zelfs door mijn tuinhandschoenen heen! Wil je meer weten over brandnetels en vlinders, ga dan naar brandnetelvlinders.

Heb je vragen, mail dan naar henk@wilmkebreek.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.wilmkebreek.nl/index.php/2024/06/blog-36-brandnetel-als-waardplant/