Fotowedstrijd februari-maart

Begin februari zijn we een fotowedstrijd gestart om goede foto’s van ‘het mooiste poldertje in Nederland’ te verzamelen. En meteen in de eerste maand hebben we al van 9 deelnemers 36 inzendingen ontvangen. Een fantastisch resultaat! De winter in de 2e februariweek was natuurlijk een mooie opening en ons leek daarom het thema ‘panoramafoto’ geschikt als thema. De juryleden Marga, Sabine en Henk hebben alle inzendingen natuurlijk goed bekeken. Er zitten meerdere prachtige foto’s tussen, maar we vinden de panorama van Harald Hooghiemstra unaniem de beste: een verrassend lijnenspel van bevroren sloten in tegenlicht, die toch goed belicht blijft door een zinderende ‘Van Gogh’-zon. Proficiat Harald!

Het thema voor de maand maart is ‘macrofotografie’. Van de weidse panoramafoto zoomen we nu in op ‘heel dichtbij’. De langere dagen en sterkere zonkracht zorgen ervoor dat vroegbloeiende bollen, planten, struiken en bomen gaan bloeien en sommige insecten, zoals hommels, actief worden. Misschien heb je al een citroenvlinder of dagpauwoog zien fladderen, net ontwaakt uit de winterrust.

Tips voor macrofoto’s (foto van de maand maart 2021)

Macro wil zeggen dat je een onderwerp van heel dichtbij fotografeert. Je hoeft niet altijd een aparte macrolens te hebben om een bloem of insect van dichtbij vast te leggen. Dat kan ook goed met je telefoon! Het voordeel is dat je deze vrijwel altijd onder handbereik hebt. 

Marga heeft een aantal tips op een rijtje gezet om scherpe en mooie macrofoto’s te maken:

  • Om te beginnen is het belangrijk om het goede moment van de dag te kiezen in verband met het licht. De lichtinval op je foto kan veel uitmaken in het scherpstellen van je onderwerp. Te veel licht rond 14.00 uur in de hoogzomer maakt foto’s onscherp, hard en overbelicht.
  • Als je het onderwerp niet scherp krijgt, kun je je camera iets naar achteren houden om het juiste scherptemoment te kiezen.
  • Een 3e tip is om je toestel goed stil te houden, bijvoorbeeld door je armen tegen je lichaam te houden en tussen twee ademhalingen in te klikken. Of laat je hand op een voorwerp in de buurt van je onderwerp rusten.
  • Vervolgens kun je ook kijken of je op je telefoon een mogelijkheid hebt om de camera op HDR-stand te zetten. Er worden dan drie foto’s gemaakt met alle drie een andere belichting. Je telefoon voegt deze foto’s dan samen en zo wordt de beste belichting vastgelegd.
  • Stuur je foto met naam uiterlijk 31 maart op naar fotowedstrijd@wilmkebreek.nl en korte tijd later zullen ze te zien zijn op de pagina ‘Fotowedstrijd’ onder menu-item Activiteiten

Enkele voorbeelden

1. Keuze maken twee objecten welke scherp en welke onscherp

2. Je kunt er ook voor kiezen de hele foto onscherp te houden

3. Probeer eens een detail van een bloem zoals hier het hart van de Helleborus orientalis

(Het insectenblog dat binnenkort verschijnt, zal je meer vertellen hoe je achter de naam van een plant of insect kunt komen.)

Als je nog een oude foto wilt insturen, kan dat natuurlijk. Stuur hem dan in op dezelfde maand als toen je de foto gemaakt heb. Dan passen de foto’s per galerij (maand) mooi bij elkaar.

Auteursrecht

Als je een foto opstuurt, geef je meteen ook toestemming dat de Vereniging tot Behoud van de Wilmkebreekpolder de foto auteursrechtenvrij mag gebruiken voor de website of voor andere uitingen van de vereniging. We zullen je naam natuurlijk bij de foto vermelden.

Marga, Sabine, Marijke, Marina, Marja, Nynke, Tom en Henk

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.wilmkebreek.nl/index.php/2021/03/fotowedstrijd-februari-maart/