Fotowedstrijd augustus-september

In februari dit jaar is de natuurcommissie van onze vereniging gestart met een fotowedstrijd, waarbij de jury elke maand een ander thema bedenkt. Uit de ingezonden foto’s worden de mooiste exemplaren gekozen. De jury bestaat uit Marga Bögels (van de workshop ‘Fotografie met Smartphone), Sabine Bekkers (zij beheert de website en heeft voor de vereniging al veel foto’s gemaakt) en Henk van Alst (hij is de grafisch ontwerper van de website). De afgelopen periode zijn verschillende leden van de vereniging hard bezig geweest om onze verouderde website eens flink op te schudden. De indeling is veranderd, teksten aangepast en de website is nu ook goed op smartphone te bekijken. Met de nieuwe foto’s van de afgelopen maanden is het fotobestand inmiddels enorm uitgebreid. Dank daarvoor! Deze wedstrijd duurt nog tot en met december van dit jaar en daarom doen wij opnieuw een oproep aan alle buurtgenoten om ook in de laatste maanden van dit jaar nog bijzondere foto’s van ‘het mooiste poldertje van Nederland’ te maken en in te zenden.

Het thema ‘Zomer’ in augustus heeft 20 reacties opgeleverd van twee inzenders. Vooral de foto van de koe met haar kalf raakte ons. Deze winnende foto is gemaakt door Leonie van Oldenmark. Harald Hooghiemstra heeft de 2e prijs gewonnen met een prachtige zonsopkomst op de laatste dag van augustus. 

Het thema van de maand september is “Mist & Dauw ” 

De zomer nadert zijn einde en steeds vaker zullen er mistbanken over de polder hangen, waar de koppen van de koeien boven uitsteken. Dat is soms een hilarisch beeld.

Tips & Tricks

Als het buiten mistig is denk je niet meteen aan fotograferen. In het verleden heb ik dat wel eens gedaan en het leverde grauwe en saaie foto’s op. Nu probeer ik het goed voorbereid te doen en dat resulteert in verrassende mysterieuze sfeerfoto’s.

  • De mist blijft jammer genoeg niet al te lang hangen, zet daarom de avond ervoor alles klaar en kijk naar de instellingen van je fototoestel. Een voordeel is dat je storende elementen al kunt verhullen. Ik probeer dat altijd met de Stellingweg flat, dat is een storende afleidende element op de foto.
  • In mist fotograferen is wel een uitdaging. Om bijvoorbeeld een mooie dieptewerking te krijgen kun je objecten op de voorgrond meenemen. De compositie blijft natuurlijk altijd belangrijk om de aandacht van de kijker vast te houden.
  • Voor bloemen met dauw is dit hét moment om deze te fotograferen. We kennen vast allemaal wel de bloemen met dauwdruppels of in een spinnenweb. Ook andere objecten kunnen de waterdruppels verrijken, zoals een waslijn of grassprieten 
  • Verkort je sluitertijd en gebruik altijd je statief of zet je camera op een vaste ondergrond. Dit draagt bij aan een scherpe foto.
  • De ISO-waarde kun je verlagen en het effect is dat je dan minder ruis krijgt.
  • Kijk naar de belichting van de foto, want bij mist zijn er veel wit- en grijstinten.
  • De camera kan moeite hebben met het scherpstellen, het beste kun je dan kiezen voor handmatig scherpstellen

Stuur je foto’s -met naam- uiterlijk 30 september naar  fotowedstrijd@wilmkebreek.nl  en korte tijd later zullen ze te zien zijn op de pagina ‘Fotowedstrijd’ onder menu-item ‘Activiteiten’. 

Auteursrecht

Als je een foto opstuurt, geef je meteen ook toestemming dat de Vereniging tot Behoud van de Wilmkebreekpolder de foto auteursrechtenvrij mag gebruiken voor de website of voor andere uitingen van de vereniging. We zullen je naam natuurlijk bij de foto vermelden.

Marga, Sabine en Henk 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.wilmkebreek.nl/index.php/2021/09/fotowedstrijd-augustus-september/