De vos jaagt in onze polder!

Van de Natuurcommissie:

Vorig jaar beleefden we een dramatisch weidevogelseizoen. Eerst was er de kou maar daarna kwam toch het broedseizoen op gang. Er waren flink wat nesten van kieviten en grutto’s en ook zagen we kuikens rondlopen. Helaas verdwenen geleidelijk alle jonge vogels en met hen ook de oudervogels. Omdat we een enkele keer ’s nachts tumult in de polder hoorden vermoedden we dat een kat of wellicht een vos de boosdoener zou kunnen zijn. Van de vos weten we dat deze in heel Amsterdam Noord voorkomt en vaak ’s avonds wordt gezien. Ook van buurtbewoners hoorden we dat de vos zich regelmatig in de buurt van de polder ophoudt en kippen uit hokken rooft.

Aan het begin van het lopende broedseizoen heeft de natuurcommissie op diverse plaatsen hekken in de polder dicht gemaakt met gaas en achter kleine openingen zand gestrooid voor sporenonderzoek. Ook is er een bewegingscameara geplaatst, die we hebben kunnen lenen van de stadsdeelecoloog. De camera heeft goed werk gedaan: op verschillende nachtfoto’s is zeer duidelijk een vos te zien. Ook zijn pootafdrukken van de vos in het zand gevonden. We hebben hiermee het bewijs dat de vos de polder als zijn territorium beschouwt.

Wat te doen? Er zijn mensen die het wel bijzonder vinden dat de vos hier voorkomt en in onze buurt op jacht is naar prooi. Maar helaas voor de weidevogels en ook voor de loslopende kippen in de tuinen pakt dat desastreus uit.  De polder wordt leeggeroofd en wanneer de vos zijn gang mag blijven gaan zullen we in de toekomst geen weidevogels meer groot zien worden. De natuurcommissie vindt dat de Wilmkebreekpolder het domein van de weidevogels hoort te zijn. We zullen daarom na gaan denken over manieren om de vos uit de polder te weren. Het zal niet genoeg zijn om de toegangshekken geheel dicht te maken omdat een vos zo nodig door de sloten heen gaat. Mogelijk biedt een afrastering met schrikdraad, waar elders, bijvoorbeeld in de IJdoornpolder, mee wordt geexperimenteerd, een oplossing. Mocht u als lezer suggesties of vragen hebben dan horen we die graag.

140415 IMAG0073 Vos

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.wilmkebreek.nl/index.php/2014/04/de-vos-jaagt-in-onze-polder/

1 reactie

    • Pieter Voorn op 10 mei 2014 om 08:48

    Op zaterdagochtend 8:45 uur 9 Mei zag ik een vos met kuiken in de bek in de polder achter de van Zeggelaarstraat.

Reacties zijn uitgeschakeld.