Verslag vleermuizenwandeling

Vrijdag 14 april was het zover: een wandeling onder leiding van stadsecoloog Koen Wonders om vleermuizen te zien. Het was vrij fris en ook miezelregende het even, maar toch vlogen er heel wat vleermuizen rond op jacht naar smakelijke insecten. Aan de wandeling werd door een grote groep mensen deelgenomen. Ook waren er veel kinderen bij. Een van de oudere kinderen heeft het volgende verslag geschreven:

“Op vrijdagavond 14 april was er een interactieve vleermuiswandeling samen met stadsecoloog Koen Wonders. Er waren veel geïnteresseerden, van jong tot oud. De wandeling begon bij de volkstuin De Bongerd, waar we met onze ogen wijd open en onze oren gespitst de vleermuis zochten. De eerste vleermuis werd al gauw gespot boven de toppen van de bomen, twee dwergvleermuizen. Koen legde uit waarom Amsterdam een belangrijke plek is voor de vleermuizen en waarom ze ’s nachts actief zijn, dan zijn er namelijk minder concurrenten en minder predatoren. Hij had een aantal apparaatjes meegenomen die de roep van de vleermuizen opvingen en omzetten in beeld, wat iedereen erg leuk vond. Na een tijd op de Bongerd gestruind te hebben, stelde Marga voor om naar de kluft bij haar huis te gaan. Daar hebben we achter in haar tuin boven de Wilmkebreekpolder nog drie soorten vleermuizen gehoord: de dwergvleermuis, de ruige dwergvleermuis en de laatvlieger, die we op de Bongerd nog niet gehoord hadden. De meervleermuis die van open water houdt en misschien wel in de Bongerd verblijft, hebben we helaas niet gespot. Misschien zien we die nog bij de volgende wandeling!” – Emile de Jong

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.wilmkebreek.nl/index.php/2023/04/verslag-vleermuizenwandeling/