Het eerste kievitsjong!?

De kieviten, grutto’s, tureluurs en ook de grauwe ganzen en eenden doen flink hun best om de Wilmkebreekpolder te bevolken. We tellen tot nu toe  – vanaf de dijk – zo’n 20 kievitsnesten en 6 gruttonesten. Er zijn 14 paartjes tureluurs gesignaleerd, die waarschijnlijk ook nestelen. Meerkoet, waterhoen en krakeend zitten ook te broeden. Het lijkt er op dat het schrikdraad de vos weer weghoudt van de nesten. Al 14 paar grauwe ganzen lopen rond met jongen en een tweetal wilde eenden zijn gezien met kleine pulletjes.

Maar vanochtend, woensdag 20 april, waren we getuige van iets unieks: we zagen een kievit wat moeilijk zitten op haar nest, het leek te bewegen onder haar. Plotseling pakte de kievit een halve eierschaal vanonder haar lijf en vloog er mee weg. Even later stak er een kopje boven de nestrand uit! Wow! Ons eerste (?) kievitsjong in de Wilmkebreekpolder.

Kieviten voeren de eierschalen van uitgekomen jongen zo snel mogelijk af en verstoppen die ver van het nest. Dit verhindert dat rovers zoals kraaien, meeuwen en vossen ruiken waar jonge vogels zijn uitgekomen.

Elke week tellen we de weidevogels, de nesten en de jongen. We starten elke zaterdagmiddag om 14.00 uur met tellen op de Landsmeerderdijk naast het zwarte huis met de hoge populieren. Kom op zaterdag meekijken naar het leven in de polder!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.wilmkebreek.nl/index.php/2016/04/het-eerste-kievitsjong/